dijous, de novembre 09, 2006

Un respir per Amèrica i pel món

La contundent victòria del Partit Demòcrata als Estats Units és una excel·lent notícia per a tots els que no ens agrada la deriva neo-conservadora d'aquest gran país. El resultat és també una bona notícia perquè suposa obrir una revisió en profunditat de la política americana en el conflicte de l'Irak. Particularment m'alegro de la primera conseqüència del canvi de mapa polític: la destitució de Donald Rumsfeld, una de les persones que ha jugat un paper més nefast en l'esfera americana i internacional. Us recomano, si no ho heu fet, que llegiu el llibre "Contra todos los enemigos" de Richard A. Clarke.
He tingut l'oportunitat de conèixer de prop la complexitat de la política nord-americana. L'any 1997 hi vaig estar tres setmanes amb una beca del Departament d'Estat per conèixer i estudiar el sistema polític americà. Després d'aquesta data hi vaig tornar en tres ocasions, la darrera l'any passat. Any rera any he vist amb els meus propis ulls com s'accentuaven els trets més conservadors en la vida pública americana, i especialment el lligam entre religió i política. Aquest gran resultat suposa una oportunitat per un veritable canvi de rumb ideològic, una gran ocasió per trancar la influència dels sectors més reaccionaris i per tornar a enllaçar amb la millor tradició del liberalisme americà que emfatitza la llibertat i els drets humans.
La campanya demòcrata deixa una bona pràctica política. Ho remarcava l'analista americana Amy Kauffman en un article a La Vanguardia: "la energía negativa no basta para convencer a las personas a favor de un cambio, y a partir de esa constatación formuló (referint-se a Nancy Pelosi) un programa político democráta" i afegeix "los demócratas no deben olvidar que han sido las ideas y no la rabia lo que les ha dado el gran impulso actual".
El resultat és una esperança. Algú va dir amb raó que mai un resultat havia estat tan decisiu per la història global del món com l'ajustat i manipulat resultat de l'Estat de Florida en la campanya presidencial Bush vs. Gore. L'elecció presidèncial del 2008 ja ha començat i ens afecta a tots!